Forside Søg Sitemap English
Vækstcenteret

Politiken

'DEN STILLE PIGE' OG ET SVAR FRA VÆKSTCENTERET OM ETIK

'Den stille pige' og et svar fra Vækstcenteret om etik: Indlæg fra Vækstcenterets pressegruppe.

(Indlæg bragt i Politiken den 6. juli 2006)

Af overlæge Gerdi Hoff, cand. psych. Jan Irgens og kommunikationskonsulent Bjørn Kassøe Andersen, Vækstcenterets pressegruppe

Politiken bragte den lørdag 10. juni et debatindlæg, hvori det blev fremført, at Jes Bertelsens og Vækstcenterets virke er baseret på forførelse og manipulation. Indlægget var skrevet af en tidligere fastboende ved Vækstcenteret, som fraflyttede for 16 år siden. I indlægget påstås en sammenhæng mellem Peter Høegs nye roman og antydninger om en problematisk etik hos Vækstcenterets leder, Jes Bertelsen, i forhold til en unavngiven 13-årig ”stille” pige, som også fraflyttede for 16 år siden.

Postulater af denne art har, når de fremføres offentligt, en stor gennemslagskraft, uanset deres sandhedsværdi. Den anonyme piges egen oplevelse kunne læses i et interview i Berlingske Tidende den 17. juni. Hendes udsagn i Berlingske Tidende giver ingen som helst næring til de forestillinger, som kunne vækkes af debatindlægget i Politiken. Af interviewet i Berlingske Tidende fremgik endvidere, at pigen og Peter Høeg ikke kender hinanden, og at pigen ikke selv har grund til at tro, at Peter Høegs bog skulle handle om hende. I en efterfølgende artikel med titlen ”Vækstcenteret er et pluralistisk sted” den 24. juni i Berlingske Tidende fortalte fem jævnaldrende hver især om deres oplevelse af at være vokset op som barn på Vækstcenteret (se links til artikel og indlæg offentliggjort af Berlingske her).

Det er en del af Vækstcenterets idégrundlag og praksis at være nøje opmærksom på etik, ikke mindst i forhold til magt, penge og seksualitet. Grundlaget er respekt for demokratiske styreformer og individets rettigheder, anerkendelse af lighed mellem kønnene og åbenhed over for en videnskabelig tilgang til det psykologiske og spirituelle. Alt dette i lyset af en respekt for det kristne kulturgrundlag, som dybt har præget vore vestlige værdier.

I de snart 25 år Vækstcenteret har eksisteret, er der gjort mange erfaringer, både individuelle og kollektive Det siger sig selv, at der undervejs har været mennesker, som ikke har fået det de ønskede eller havde behov for. Lige så indlysende er det, at de, som er tilknyttet Vækstcenteret, forsøger at forholde sig både kritisk og undersøgende til såvel fortidens som nutidens positive og negative erfaringer. Skulle nogle af Politikens læsere være interesseret i en uddybning af, hvad dette indebærer, henviser vi til artiklen Vækstcenterpædagogikken.


Søg Sitemap English
Rørbækvej 10, DK-8766 Nørre Snede     Tlf +45 7577 1617     kontoret@vaekstcenteret.dk